2016. augusztus 29., hétfő

Citromfű


Mielőtt még a nagy citromszedős csapat elindult volna küldetésére, egy reggeli frissítő pataktúrával indítottunk. A kerten átcsobogó patakot jártuk végig, majd az erdőben folytatódott az út egészen a Medve lesig. Meg merem kockáztatni, sőt biztosan állíthatom, hogy jobb volt mint egy Kniepp-féle taposóösvény, bár gondolom Ő is egy ilyen élmény után álmodta meg ezt a gyógymódot. Igaz itt nem melegvizes medencébe lépünk át, hanem pl egy nagyobb kőre vagy a patak partján kitisztított kis puha földfelületre.




Dél felé indultunk útnak autóval, fel egy olyan ültetvényhez, ahonnan egész Orotva belátható. Sajnos nem tudok 360 fokos panoráma képet készíteni, pedig megérte volna :)



Igen fárasztó és hosszadalmas munkának néztünk elébe. Ketté oszlott a csapat, valaki elől ment s gazolta az ágyásokat, azért hogy a mögötte haladónak egyszerűbb legyen levagdosni a citromfű bokrokat, meg azért is hogy a következő szüretelésig ne burjánzon el a sok gyom s ne vegye el a tápanyagot a kis gyógynövénybokroktól.
Az időjárás nem kímélt minket, kaptunk hideget, meleget, esőt, kánikulát. Nem unatkoztunk egy percet sem :)


Ebéd idő körül már bővült a csapat, különben nem tudtunk volna nap végére végezni a munkálatokkal.
 3 felé kis pihenőt hirdettek, ebéééd! :))


Ma sem maradtunk ki s zakuszkából meg a rózsa lekvárból :)
A természet egy kis délutáni csendespihenőt is intézett nekünk, ugyanis az ebéd végezte után nem sokkal a már körülöttünk bolyongó esőfelhő megtalált minket. Azt a drága kicsi fát (ami a képen is látszik) tudtuk csak eső ellen menedékként használni. Ilyenkor megtapasztalható a mondás hogy Sok jó ember kis helyen is elfér :)

A munka végeztével gyalogszerrel indultunk hazafelé, hogy elcsigázott végtagjainkat egy kicsit más mozgásformára is használjuk ne csak hajlongásra és négykézláb állásra. :)




Eme drágaság gyógyító ereje:

*nyugtató hatású, görcsoldó
*vírusfertőzésekre
*idegi alapú bélrendszeri- és gyomor panaszokra
*enyhe alvászavarra kiváló


Otthon folytatódott a munka egészen vacsoráig. 2 héttel korábban kellett volna leszedni ezt az adag citromfüvet, mivel mostanra sajnos megszárasodtak, tehát a száruk nagyon erős lett. Ezektől az erős száraktól kellett megfosztani a leveleket. Nekiláttunk a "fosztásnak". Nemigen találtunk erre megfelelő kifejezést, hogy pontosan mit is csinálunk, így maradt a fosztás :) 3 helyszínen folytak a munkálatok, így 2 nap alatt készen is lettünk. Bevallom őszintén nem gondoltam volna, hogy megleszünk, olyan végeláthatatlannak tűnt. Olyan volt kicsit mint régen lehetett egy ilyen kukorica fosztás vagy toll fosztás :) Jó hangulatban kevés fénynél, beszélgetve és csodálatos citromfű illatban :))





És szokásosan még pár képecske :) 








2016. augusztus 28., vasárnap

Az esztena egyik ajándéka, a Vad Kakukkfű


Kakukkfű kakukkszó kirándulni volna jó...


Ó, de járnék most egyet a hegyekben, túrabakanccsal, hátizsákkal, tisztáson ebédelősen, netalántán sátorban alvással. Második napunkon Orotván ugyan nem ilyen túrában volt részünk, csak egy "könnyű kis sétában" sok-sok málnával.:) Úton útfélen mézédes málnába s mindenféle földi jóba  botlik az ember lyánya, ha figyelemmel s tisztelettel fordul az Erdő felé. Ajánlatos nem sokáig csendben, zajtalanul járni, kelni, hiszen drága Maci barátunkat bármikor megijeszthetjük, és mivel egy kicsikét erősebb nálunk, jó ha előre szólunk neki énekekkel, vagy csak egyszerű juhuu-val, hogy a közelében vagyunk, s legyen ideje odább ódalogni. 

Miután első utunk egy málnásba torkollott, (Berniék 2 éve jártak azon az esztenán utoljára, akkor még bő kakukkfű termő mező volt, mára teljesen benőtte a vadmálna) egy másik csodálatos helyet szánt nekünk a Nap. 



Meditációval egybekötött Kakukkfű szedés. Közben megtapasztalhatod a Természet igazi hangjait, az igazi Csöndet, a Nyugalmat ami körülveszi az ember, mikor eredeti természetes élőhelyére visszahúzzák ösztönei. Valahogy így nézne ki egy facebook-os eseményre csalogató leírás. És nem hazudna. A Szél kergetőzik a fák ágai között, egy kis szöcske ráugrik a lábadra, vagy csak felfedezed hogy a kakukkfű, s még mellette sok más növény is  a tehéntrágyán érzi magát a legjobban (ez természetes, hiszen nem véletlenül tehén trágyával trágyázzuk a talajt, mert ez az egyik legjobb tápanyagforrás) ezek mind mind csodálattal töltenek el, bárhányszor járok ilyen helyen, vagy tevékenykedek ilyen közegben. :) Sokszor borzongok bele a szépségébe.


        


Felhasználása:
     
*légutak doktora, görcsös köhögésekre, légúti hurutra kiváló
*emésztést segítő
*görcsoldó s fájdalomcsillapító hatásai is van (nemcsak légúti görcsös köhögésekre, hanem              puffadásra, alhasi panaszokra is)
*antibakteriális hatása miatt a népi gyógyászat természetes antibiotikumnak nevezi



Érdemes virágzáskor szedni, hiszen ilyenkor teljesedett ki a növény maximálisan. Ilyenkor az összes információ, jóság meg mindenféle a gyökérből a virágokba a levelekbe áramlik. Miután levirágzott már szinte felesleges a szüretelése, hiszen elkezd a növény mindent visszaraktározni a gyökerébe.

Ihatjuk teaként mézzel édesítve a megfázásos időkben naponta többször is, vagy készíthetünk belőle jó meleg fürdőt, ilyenkor a feláramló gőzöket jó mélyen lélegezzük be. Ha fürdő készítésén gondolkozunk, 100g szárított növényt forrázzunk le 1 liter vízzel, hagyjuk állni 10-15 percig majd adjuk a fürdővízhez. (Nagy dózisban hosszabb ideig nem ajánlatos alkalmazni.)


Szeretnék még pár képet megosztani Veletek a mai napunkról :)


ahogy én szedem :)



s ahogy Kincső :))














A csapat :))



Forrás: Bernitől megtudott információkon kívül, még kiegészítettem a Kosmos természetkalauz Gyógynövény-határozó könyvből.

2016. augusztus 19., péntek

Calandula officinalis,





azaz a mi drága Körömvirágunk.:)

Eddig viszonylag kevés tudásom volt eme csodavirág felől, mindössze annyi, hogy krémet készítenek belőle, ami nekünk is van, jó sebgyógyító meg azt hogy a kertünkben is nő néha, persze nem csak úgy magától, hanem mikor szorgos Anyukám elveti a magját.

Hétfőn, miután hajnalban kicsit fázósan s hulla fáradtan megéreztünk Orotvára, majd délig pihentük hosszú utunk fáradalmait a Tündérlakban, ebédre friss túrós puliszkát ebédeltünk. Nincs ennél tökéletesebb "reggeli" :)
Ebéd után nekiláttunk a kertben narancssárgálló Körömvirág mező learatásához. Gyorsan haladt a munka, mikor már ráérzett a kezünk a virágfej letörésének módszerére. Nem egyszerűen csak leszakítjuk a fejeket, hanem van benne egy törő mozdulat, amitől nem marad kicsike szárcsonk a virág feje alatt, hanem teljesen szármentesen szedhető. Miután már ragadt a tenyerünk a sok virágnedvtől, alkalmaztuk Berni tanácsát s földdel enyhítettünk a ragacsosságon. Igaz, hogy kétszer olyan koszos lett a kezünk a rátapadt földtől, de legalább nem ragadt. :)











      Az aratás végeztével a padlásra vezetett az út, ahol naaagy szárítókon már száradt a rengeteg sok gyógynövény s ezek mellé a frissen szedett nagy kosár Körömvirágot is kiteregettük. Sajnos az illatot nem tudom leírni, amit ott éreztem, és a levegőben tapintható csoda sem közölhető a monitoron, de egy-két képet készítettem, ami talán a fények csodás játékába betekintést enged.





És akkor jöjjön az eszencia, hogy mire is jó ez a növényke?


                         *rendetlenkedő gyomorra (gyomorégés, gyomorgörcs) csak úgy nyersen, frissen                                        leszakítva is már gyógyír, hát még ha teát főz belőle az ember
                         *nagyon jó fertőtlenítő hatású, ezért a száj és toroknyálkahártya gyulladásira kitűnő                                orvosság
                         *krémként vagy gézkendőt teával átitatva nehezen gyógyuló sebekre, égési                                            sérülésekre is ő legyen az első akit segítségül hívunk
                         *az emésztést segíti
                         *méh, darázs csípést is enyhíti, ha bedörzsöljük egy kis virágszirommal


Főzhetünk belőle teát a frissen leszakajsztott fejekből vagy a leszárított szirmaiból (fejéből) is. 1-2 kanál szárítmányt forrázzunk le vízzel, hagyjuk 10 percig míg a gyógyerejét átadja a víznek, Naponta többször is fogyaszthatjuk.





  A nap természetesen ezzel még nem ért véget. Nem fogom tudni és őszintén szólva nem is szeretnék minden kis részletről beszámolni, hiszen ez a bejegyzés a Körömvirágról szól kiegészítve a hozzá fűződő élményekkel, tanulságokkal, okosságokkal.
Na jó, egy-két meghatározó esemény azért megörökítek :))




   Szilvásgombóc volt ebédre. De nem akármilyen szilvásgombóc. Kedves furulyás barátom, aki amúgy nem szereti ezt az ételt, de miután rávette a barátnője, hogy azért mégis na, kóstolja meg ezt az arany gombócot s ezek után mikor kedvesen megkérdezte az akkor még javában ebédelő barátnőjét, hogy ugyan megfogja-e enni az éppen akkor félbevágott gombóca másik felét is, na akkor már tudtuk, hogy bizony nem akármilyen gombóc ez. :) Sátort is vertünk a kert végében a csilingelő patak szomszédságában, ismerkedtünk a többiekkel. Este tábortűz, kemencés nagy kenyér, és rengeteg gyógytea. No és persze a Fák, a Hegyek, a tiszta Levegő, a harmatos Fű a Csönd és a Nyugalom mind mind csak gyógyítják az embert.

2016. augusztus 16., kedd

Újra itthon



Ma reggel pontban fél 8-kor bedöcögött megfáradt, leharcolt buszocskánk a Népligetbe, bő 12 óra zötyögés után. Azt leszámítva, hogy valahol  Kolozsvár közelében egy méretes kövecske csapódott az ablaknak, s annak rendje módja szerint ripityomra törte azt, más veszedelem nem történt velünk. Buszsofőrünk Tibi, ura volt a helyzetnek s egy közeli benzinkúton egy nagy kartondobozzal meg sok-sok méter vastag celluxszal megfoltozták, betapasztották kicsiny járművünk ablakát. 

De hogy hol voltam e csodálatos héten keresztül?

Orotván

Ez a kicsi falucska Székelyföldön terül el, Gyergyószentmiklóstól körülbelül 30 km-re.

Orotva. Mit jelenthet ez a név, honnan eredhet,mi lehet a valódi jelentése?
A hét egyik napján, egész napos Citromfű szedésünk végeztével gyalogszerrel indultunk haza. Az út igencsak hosszú volt,de ennek köszönhetően volt időnk beszélgetni s megtudni pár dolgot az éppen alattunk elterülő völgyben csücsülő falucskáról. Berni, a család fiatal legényének párja mesélt nekünk a falu nevének jelentéséről. Körülbelül az 1800-as évek elejéről származnak az első írásos feljegyzések a faluról. Eredetileg neve "orotvány" vagyis irtovány, irtás szóból származhat. Olyan terület, ahol valaha erdőség volt, de a fákat gyökerestül kiirtották, helyükön legelők, esztenák, kaszálók lettek. Utána néztem én ennek a névnek itthon is , és egy másik forrást is találtam, ami ugyan nem áll messze Berni néveredettől, de gondoltam megemlítem. A falu honlapja azt mondja, aratás-orotás=> Orotva.

Hogy pontosabb legyek Orotván belül, a falu végén egy gyógynövényes kertben töltöttem, három jóbarátommal-zenésztársammal, valamint rengeteg jó emberrel, gyógynövénnyel, jósággal ezt a hetet.
 A család réges-rég óta foglalkozik gyógynövénytermesztéssel, s ezekből készítenek teákat, kenőcsöket, gyógyító eszközöket. Ezen a linken megtalálhatjátok őket. "Bízz a természet gyógyító erejében."-szól a mottójuk. Ezen a helyen bizony ezt az érzést tökéletesen megtapasztaltuk, például miközben egy közeli hegy tetején egy esztenán kakukkfüvet szedtünk, vagy reggel mikor a sátramból kikelve megpillantottam a kerten átcsordogáló patakot, vagy mikor ugyanennek a pataknak csobogására aludtam s keltem fel, és a végtelenségig sorolhatnám élményeimet.  Ez a hely tényleg gyógyít. Nem csak maga a légkör, a természet közelsége, az illatok a fények, hanem az emberek is akik itt élnek, vagy akiket szintén ide vonzott ez a hely s itt maradtak. ( A legelső kép szerintem magáért beszél:) )




Az elkövetkezendő bejegyzéseim sora az itt átélt élményeimről fognak mesélni. Az egész heti munkától kezdve a hét végét megkoronázó Gyógyító érzések fesztiválon át (ami szintén itt volt), Szőcs János furulyás bácsival töltött csudálatos délutánunkig, szeretnék rengeteg mindenről beszámolni! :)

Néhány kép az utazásunkról :)


Marosvásárhelyt töltöttünk jó pár órát, míg a csapat másik két tagja is megérkezett egy másik telekocsival.